1. Baden-Württemberg: land van genieters

In het zuiden van Duitsland bevinden zich tal van topadressen voor fijnproevers. Een goed kwart van alle Duitse toprestaurants bevindt zich in het zuidwesten van het land. De grote variatie in het landschap weerspiegelt zich in de veelheid aan typisch regionale producten. Wie genieten zegt, zegt ook wijn. In het hele zuiden zorgt een jonge, ambitieuze generatie van wijnbouwers voor een stille revolutie.

Baden-Württemberg is een waar knooppunt van talloze routes, die borg staan voor genieten in de buitenlucht op het hoogste niveau. Het uiterst veelzijdige aanbod valt in de smaak van zowel natuurliefhebbers als echte fijnproevers. Via volgende links presenteren wij enkele routes die u het water in de mond doen komen.

the sunny side of germany

baden

 

2. Köln

Keulen kan bogen op een zeer afwisselend gastronomisch aanbod. Naast de talrijke internationale restaurants zijn het voornamelijk de zgn. ‘brouwhuizen’ die de traditie en de eigenheid van de Keulse gastvrijheid uitstralen. De meeste Keulenaren brouwen al veel eeuwen hun eigen bier, wat in de 19de eeuw zorgde voor de ontwikkeling van het toerisme, en bijgevolg ook de gastronomie. Het Kölsch, een lokaal bier van hoge gisting, staat centraal in de Keulse brouwerijcultuur, want dit bier mag enkel in Keulen gebrouwen worden. De brouwhuizen hebben steeds een typisch Keulse naam en serveren typisch lokale gerechten. Dat zijn vaak parodieën op meer verfijnde gerechten, die uit een tijdperk stammen waarin de gemiddelde bezoeker van een brouwhuis geen geld had voor de meer verfijnde gerechten.

Daarnaast is er ook een ruime waaier aan toprestaurants die zich onderscheiden met een creatieve en verfijnde kookkunst, met meerdere vermeldingen in Gault&Millau en Michelingids. Ook de talrijke wekelijkse markten bieden een ruime keuze aan regionale culinaire producten.
Raadpleeg de blog visit.koeln voor leuke tips en spannende verhalen #CulinaryCologne.

Culinary Cologne

Koln

 

3. Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is een paradijs voor genieters: grote biertradities en originele cafés zijn hier net zo goed vertegenwoordigd als sterrenrestaurants en boerderijwinkeltjes, waar verse producten direct te koop zijn bij de fabrikant. Maar wat misschien minder bekend is: ook asperges, kaas en zelfs zout spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Noordrijn-Westfalen. Wie de route wil volgen, kan dat heel makkelijk doen via speciale routes.

Langs de Spargelstraße NRW (aspergeroute Noordrijn-Westfalen) nodigen ongeveer 140 bedrijven u uit eens een kijkje te komen nemen. Tal van hen bieden tijdens het aspergeseizoen bijzondere acties en evenementen aan. Via www.spargelstrasse-nrw.de kan iedereen zijn favoriete boerderijen bezoeken en zodoende een individuele route samenstellen. Of je kiest gewoon voor de suggesties op de pagina, waar meerdere fietsroutes worden aanbevolen.

De bierproductie in het Ruhrgebied kan eveneens putten uit een lange traditie. Sporen van de grote geschiedenis zijn nog altijd terug te vinden, bijvoorbeeld in het Dortmunder U, de voormalige gist- en opslagkelder van de Dortmunder Union-brouwerij. De opvallende toren is een van de herkenningspunten op de themaroute ‘Brot, Korn und Bier’ (brood, koren en bier) op de Route der Industriekultur in het Ruhrgebied, die in totaal 40 locaties met elkaar verbindt. En de kiosk, die in het Ruhrgebied deel uitmaakt van het alledaagse leven, ontbreekt natuurlijk ook niet.

nordrheinwestfalen

westfalen

 

4. Nedersaksen

Niedersachsen staat bekend om zijn vele goede fietspaden. De ‘Kulturroute’ bijvoorbeeld is 800 km lang en verbindt culturele hoogtepunten met andere aantrekkelijke bestemmingen. Ook op culinair vlak valt er veel te ontdekken: versgeplukte aardbeien en bosbessen, verse vis, lekkere nagerechten. Deze route is opgedeeld in 15 etappes en leidt door Hannover, de aangrenzende natuurgebieden en naburige steden zoals Celle en Hameln. De verschillende etappes verbinden het rijke cultuuraanbod van de steden met een landschap van zee en heide, en zijn zeer geschikt voor daguitstappen. Ga zeker ook op culinaire ontdekkingsreis, want de lokale keuken staat bekend om zijn verse seizoensgebonden gerechten.

Toerisme Niedersachsen
Logo Saxony

asperges

 

5. Rheinland-Pfalz

Een goede fles wijn en een goede maaltijd zijn voor elkaar gemaakt. Het maakt niet uit of u kiest voor de uitmuntende specialiteiten van een eersteklas chef-kok of voor het rustieke buffet van een wijnboer. Uw gastheren of -vrouwen, van wijntavernes tot exclusieve restaurants, houden zich stuk voor stuk aan de erecode van goede gastvrijheid. De voorkeur wordt gegeven aan eersteklas regionale en seizoensgebonden ingrediënten. Dankzij de zeer milde temperaturen in Palts kunnen hier kastanjes, vijgen, abrikozen en amandelen groeien. Op de steile hellingen van de Moezel-wijngaarden groeit de Moezel-wijngaard- perzik met zijn donkerrode vruchtvlees. Wat dacht u van een scheutje wijngaardperziklikeur in uw Winzersekt? Heerlijk fruitig, verfrissend pikant en een genot om te proeven en naar te kijken!

gastvriendelijk rijnland-palts

Rijnland

 

6. Baden-Baden

Baden-Baden biedt een bijzonder hoogwaardig en veelzijdig aanbod aan restaurants. Van sterrenrestaurants, over internationale eethuizen, tot lokale wijnbars en traditionele gasthuizen. Gezellige kleinere restaurants verwennen hun gasten met een fijne lokale keuken. Vooral tijdens de zomer is de grote Biergarten zeer uitnodigend. De culinaire verwennerijen beperken zich niet tot de stad zelf, maar zijn ook te ontdekken in het Rebland. Het wijnbouwgebied van Baden is het op twee na grootste van Duitsland, en biedt een prachtig uitzicht op de oevers van de Rijn en het Zwarte Woud.

baden-baden