georganiseerd doorDeze awards belonen jong talent en gevestigde waarden
uit de Belgische modewereld!

Op 11 oktober werden in Brussel voor de tweede keer de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Knack Weekend en Le Vif Weekend zetten zo samen met Flanders DC, Brussels Fashion and Design Platform en Wallonie-Bruxelles Design Mode Belgische ontwerpers en merken in de schijnwerpers. De Belgian Fashion Awards werden in 7 verschillende categorieën uitgereikt.

Aansluitend op de uitreiking werd de expo 35 jaar Mode, dit is Belgisch geopend. De tentoonstelling, brengt een ode aan de Belgische mode, in woord en beeld gebracht door de redacties van Knack Weekend en Le Vif Weekend in samenwerking met MAD Brussels. Je kunt de expo nog tot en met 4 november gratis bezoeken. We hebben alvast enkele sfeerbeelden in onze fotogalerij gezet.


Ontdek hieronder de winnaars per categorie:

De titel ‘Fashion brand of the year’ gaat naar een merk dat door jullie gekozen wordt uit de 20 labels die onze jury selecteerde wegens een uitzonderlijke prestatie.Winnaar: Terre Bleue

De prijs ‘Designer of the year’ gaat naar een Belgische of in België residerende ontwerper die het voorbije jaar grote indruk heeft gemaakt op de jury en dit met een eigen label of met zijn collectie voor een modehuis.


Winnaar: Glenn Martens

De ‘Emerging talent of the year’ gaat naar een jong talent of label in België met een sterk concept of getuigend van grote creativiteit. De winnaar dient professioneel bezig te zijn en een eigen collectie te hebben (maximaal 3 jaar bezig).

De genomineerden in deze categorie zijn:
Mosaert, 4254, Valentine Witmeur Lab, Bernadette by Charlotte en Wali Mohammed Barrech.


Winnaar: 42|54

De ‘Professional of the year’ beloont een professional (geen ontwerper) uit de mode-industrie die het voorbije jaar furore heeft gemaakt.

De genomineerden in deze categorie zijn:
Peter Philips, Pierre Debusschere, Aminata Sambe, Willy Vanderperre en Laetitia Bica.


Winnaar: Willy Vanderperre

In de categorie ‘Entrepreneur of the year’ zoeken we naar een ondernemer uit de Belgische modesector die een succesvolle ontwikkeling binnen zijn bedrijf realiseerde.

De genomineerden in deze categorie zijn:
Inge Onsea & Esfan Eghtessadi (Essentiel), Anne Chapelle (bvba 32), Marcy Szwarcburt (Maison Marcy), Carine Gilson en Carol & Sarah Piron (Filles à Papa)


Winnaar: Carol & Sarah Piron (Filles a Papa)

De ‘Most promising graduate’ beloont een net afgestudeerde (juni 2018) uit een van de volgende instituten:

 • La Cambre Mode, Brussel (nominee: Cyril Bourez)
 • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen
  (nominees: Gennaro Genni Velotti, Federica Di Leo en Noa Kapchitz & Elijah Schali)
 • Academie voor Schone Kunsten, Sint-Niklaas
  (nominee: Astrid Goossens)
 • Helmo, Hogeschool Mode, Luik
  (nominees: Maxime Cordier en Marine Savaris)
 • KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) Gent
  (nominee: Hannah Vanspauwen)
 • Francisco Ferrer, Brussel (nominees: Mustafa Ataman en TBC)

Winnaar: Federica Di Leo

De ‘Jury prize’ wordt uitgereikt aan een Belgische ontwerper of in België residerende ontwerper die de jury op een bijzondere manier weet te raken met zijn eigen label of zijn werk voor een modehuis.


Winnaar: Martin Margiela