LOGO
Trends Manager van het jaar
9 januari 2019, Brussels Expo
#managervanhetjaar
NL
FR

Proficiat aan Johan Thijs,
Trends Manager van het Jaar 2018

De lezers van Trends en de jury hebben Johan Thijs, de CEO van bank-verzekeraar KBC Groep, verkozen tot Manager van het Jaar 2018.

Manager van het Jaar 2018 - Johan Thijs

De 53-jarige Limburger, die daarmee zijn derde nominatie verzilvert, is de 34ste Trends Manager van het Jaar. Hij volgt in de erelijst Michèle Sioen, de CEO van de textielgroep Sioen Industries, op.

“De jury prijst Johan Thijs voor de transformatie die hij sinds zijn aantreden in 2012 gerealiseerd heeft bij KBC”, zegt Luc Vandewalle, de juryvoorzitter voor Manager van het Jaar. “Onder zijn leiding is KBC Groep de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de best gekapitaliseerde en meest rendabele financiële instellingen van Europa”. Nochtans was de erfenis zwaar. Na de financiële crisis van 2008 moest KBC fors afschrijven op complexe financiële producten zoals de beruchte CDO’s. De federale en de Vlaamse overheid kwamen met geld over de brug om de bank-verzekeraar te redden. “KBC bleef niet bij de pakken zitten”, stipt Vandewalle aan. “De bank bouwde haar balans af, zette activiteiten stop, verkocht filialen en herstructureerde zijn organisatie. In 2015, vijf jaar eerder dan voorzien, kon de groep de gekregen overheidssteun volledig terugbetalen.”

CEO Johan Thijs onderscheidt zich volgens de juryvoorzitter ook door zijn scherpe strategische visie op de bank van de toekomst: “Thijs bereidde KBC Groep voor op de technologische revolutie en het veranderende consumentengedrag door anderhalf miljard euro te investeren in de digitalisering. Daar plukt ze nu al de vruchten van.” De bank kreeg recent een prima rapport van het Franse bureau D-Rating voor zijn digitaal aanbod en de bijhorende klantenervaring.

In een interview in Trends beklemtoont Johan Thijs vooral de nieuwe bedrijfscultuur die hij bij KBC introduceerde. Die focust op de klant en de maatschappelijke rol van de bank. Intern heeft dit gezorgd voor wat Thijs ‘een blauwe revolutie’ noemt (naar analogie met de bedrijfskleuren van KBC): “Na 2008 hadden sommige werknemers hun vertrouwen in de leiding van de bank en hun beroepsfierheid verloren. Vandaag zijn de mensen weer trots dat ze voor KBC werken. Er is een gevoel van samenhorigheid dat mij als CEO een enorme boost geeft. Want het betekent dat alle neuzen in dezelfde richting staan, waardoor we veel gemakkelijker over de entiteiten en landen heen kunnen samenwerken.”

Thijs staat bekend voor zijn enorme werkkracht en die heeft hij van zijn ouders, vertelt hij in Trends: “Mijn vader en moeder hebben hun hele leven keihard gewerkt om hun kinderen een betere toekomst te bieden. Ik heb een grenzeloos respect voor mijn ouders. Ze zijn helaas allebei al gestorven. Ze hebben me opgevoed met de waarden van hard werkende mensen: eerlijkheid, ijver, respect en nederigheid.”

Ook zijn managementstijl is hieraan schatplichtig, zegt Thijs: “Ik ben niet het type CEO dat zich opsluit in een ivoren toren en denkt de wijsheid in pacht te hebben. Ik zou er gek van worden. Ik heb continu mensen rondom mij nodig.”

In de weinige vrije tijd die hem rest, zit Thijs vooral op de koersfiets. En ook daarin is hij behoorlijk gedreven: “Ik kan niet slenteren op de fiets, dat vind ik gewoon niet leuk. Het moet vooruit gaan. Ik heb als dertiger ooit een heel zwaar sportongeval gehad, maar daarna ben ik toch weer heel intensief beginnen te sporten. Dat is karakter hebben: niet afhaken omdat er iets op je weg tegenzit.”

Als supporter van KRC Genk beklaagt de CEO van KBC Groep zich vooral dat hij zijn ploeg zo weinig aan het werk kan zien. “Vrienden vragen mij om de haverklap om te gaan kijken, maar altijd staat er wel iets in de weg. Als je een idee wilt hebben van het beslag dat mijn functie op mijn privé leven legt: ik heb dit seizoen nog geen enkele wedstrijd van Genk live gezien. Ik vind voor mezelf dat ik een work-lifebalans gevonden heb, maar veel mensen zouden mij gek verklaren. Ik kan me voorstellen dat veel mensen zouden zeggen: ‘Niet met mij. Thijs, ge moogt het hebben’. Maar ik stel me daar geen vragen meer bij. Ik doe deze job gewoon heel graag.”

Herbeleef het evenement:

• Ontdek het portret en interview van de laureaat verschenen in Trends
• Bekijk de foto’s

Programma

De bekendmaking van de Trends Manager van het Jaar vindt plaats op
woensdag 9 januari 2019 in Brussels Expo (Paleis 10).

16.00 uur 17.30 uur 19.00 uur 21.00 uur
Champagnereceptie Nieuwjaarstoespraak door de eerste minister
Keynote: Jean-Pierre Clamadieu,
CEO Solvay en voorzitter Engie
Bekendmaking van de Trends Manager van het Jaar 2018
Galadiner Open bar & networking

Muzikale intermezzo’s: Novastar
Dresscode: business

Wanneer
Woensdag 9 januari 2019, vanaf 16.00 uur
Locatie
Paleis 10, Brussels Expo
Belgiëplein 1, 1020 Brussel
Parking
Parking E
Prijs
425 euro (excl. btw) per persoon
3.750 euro (excl. btw) per tafel van 10 personen

De selectie van

Trends Manager van het Jaar 2018

Selectie1

Uit een uitgebreide lijst namen selecteert een professionele jury tien kandidaten. Deze genomineerden worden gedurende vijf weken voorgesteld in Trends.

Selectie2

De lezers van Trends en de kijkers van Kanaal Z stemmen mee op deze tien genomineerden en bepalen hiermee de top vijf.

Selectie3

De jury krijgt deze top vijf door in willekeurige volgorde, evalueert en wijst na stemming de uiteindelijke winnaar aan.

Selectie4

De winnaar wordt op woensdag 9 januari bekendgemaakt tijdens de gala-avond van de Manager van het Jaar in Brussels Expo (Paleis 10).

Jury ›
Selectiecriteria ›

Jury

De jury is samengesteld uit redacteurs van Trends, ex-winnaars en captains of industry:

 • Rita Aerts, SHIKAR GROUP Belgium
 • Hans Brockmans, Trends
 • Herman Daems, BNP Paribas Fortis
 • Bart De Smet, Ageas
 • Marion Debruyne, Vlerick
 • Luc Huysmans, Trends
 • Daan Killemaes, Trends
 • Hilde Laga
 • Bert Lauwers, Trends
 • Hans Maertens, Voka
 • Joost Maes, Egon Zehnder International
 • Martine Reynaers, Reynaers Aluminium
 • Michèle Sioen, Sioen Industries
 • Claire Tillekaerts, Flanders Investment & Trade
 • Jean Van den Eynde, Russell Reynolds Associates
 • Luc Van Nevel, Elia
 • Saskia Van Uffelen, Ericsson
 • Giulia Van Waeyenberge, De Eik
 • Luc Vandewalle, ING

Selectiecriteria

De kandidaten moeten zich de voorbije 12 maanden onderscheiden hebben door een opvallende turnaround, een doorgedreven expansie of een opmerkelijke innovatie, door een uitmuntende balans, een strategische vernieuwing, een beurssucces of een combinatie van deze factoren. De jury kiest de kandidaten autonoom en onpartijdig.

De jury houdt rekening met de volgende elementen:

 • Op welke manier heeft de manager / het bedrijf zich in het afgelopen jaar onderscheiden?
 • Hoe scoort het bedrijf op het vlak van corporate governance?
 • Hoe scoort de manager op het vlak van managementtechnieken?
 • Hoe scoort het bedrijf financieel (rentabiliteit, solvabiliteit, cashflow, investeringen, …)?
 • Hoe verhoudt het bedrijf zich tot zijn sectorgenoten?
 • Hoe verhoudt de manager zich tot zijn bedrijf?

De nominatie is geen garantie voor blijvend succes, wel een ernstige aanwijzing dat deze kandidaten en hun bedrijf een waardevolle bijdrage aan de Vlaamse economie hebben geleverd en ook in de toekomst die voortrekkersrol zullen blijven spelen.

Genomineerden

Uit een uitgebreide lijst namen selecteert een professionele jury, samengesteld uit redacteurs van Trends, vroegere laureaten en captains of industry, tien kandidaten. De portretten van deze tien genomineerden voor de titel van Trends Manager van het Jaar 2018 worden onthuld in het magazine Trends. Om de genomineerden vóór de stemperiode beter te leren kennen, zal de redactie u gedurende vijf weken de tien managers voorstellen. Hieronder vindt u de verschijningskalender:

Schrijf u nu in

Het aantal plaatsen is beperkt.
De inschrijvingen zullen in chronologische volgorde behandeld worden.

Reserveer nu aan de hand van dit inschrijvingsformulier.

Stemmen

Bepaal mee wie
Trends Manager van het Jaar 2018 wordt!

De stempagina zal actief zijn vanaf maandag 19 november
tot en met zondag 2 december 2018.

Eregalerij

Klik op een van de portretten van de voorbije Trends Managers van het Jaar en ontdek de artikels die destijds in Trends zijn verschenen.

Contact

Event Manager
Tel.
E-mail
Adres
 
 
Mieke Knabben
02 467 57 44
mieke.knabben@roularta.be
Roularta Media Group
Raketstraat 50
1130 Haren-Brussel