Roger Raveelwandelroute

Machelen-aan-de-Leie is één van de oudste gemeenten van Vlaanderen.  Een eerste keer wordt Machelen vermeld in 697 onder de naam Mahlinum. Het dorp is ook de woonplaats van kunstenaar Roger Raveel.  Op deze route neemt de kunstenaar je mee langs de mooiste plekjes natuur en laat hij je ook kennismaken met verschillende locaties die een grote rol gespeeld hebben in zijn leven en werk.

Albijn Van den Abeelewandelroute

Albijn Van den Abeele is de stamvader van de kunstenaarsgroep die Latem zoveel naam en faam heeft gegeven. De route start nabij de Latemse Koutermolen en voert langs de karakteristieke plekjes die Albijn Van den Abeele, samen met zijn schilderende collega's, herhaaldelijk op doek heeft gezet. Op een evenwichtige manier combineert het traject verleden en heden, natuur en cultuur. We wandelen langs de plekken waar de schilders hebben gewoond en gewerkt. Tal van bezienswaardigheden verrijken deze wandeling en we nemen een natuurbad in de Leiemeersen. Langs het traject staan infoborden met uitleg over de kunstenaars.

Gust De Smetwandelroute

De schilderkunst van Gust De Smet bestaat uit een unieke mengeling van expressionisme en kubisme, gevat in een heel persoonlijk koloriet. Hij woonde en werkte in Deurle, een deelgemeente van Sint-Martens-Latem. Zijn sober huis is nu een museum. De route (6,5 km) start in de schilderachtige dorpskern van Deurle en voert je over het Cyriel Buyssepad naar de mooiste plekjes van Deurle, langs enkele musea zoals Gust De Smet, Dhondt-Dhaenens (MDD) en Gevaert-Minne, door de prachtige Rode Beukendreef en over bospaden zoals de Kapitteldreef. Langs het traject staan infoborden met uitleg over de site, de kunstenaars en hun werk.

Ooidonkwandelroute

De route start in de Ooidonkdreef, dat is de toegangsweg van het gekende Kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne. Na een verkenning van het dorpscentrum wandel je onder de Blauwe poort en door de schilderachtige dreef naar het kasteel. Op de Maaigemdijk heb je een prachtig uitzicht op de Oude Leie en de Leiemeersen. In de omgeving van het Kasteel ter Meere loopt het traject door een open koutergebied. Een wandelvariant laat je kennismaken met het Sas van Astene, Vosselare Put en het dorpje Bachte. De veerpont “Bathio” is een aanrader.